scroll en klik op foto voor vergroting

 

 

 

 

 

 

Penne a la lekkers

-penne beetgaar koken en afgieten …

-spinazie koken (zonder water). Laten slinken en daarna het vocht afgieten.

-eieren koken

Ondertussen op volgorde;

Knoflook en uitje in olijfolie fruiten. Toevoegen stukjes kipfilet, beetje zwarte peper, zeezout en 1/2 blokje groentebouillon.

In de pan worden de penne en spinazie toegevoegd. Alles husselen en eventueel crème fraiche gebruiken. Boursin en het eitje in 4 partjes op het gerecht verdelen. Gelijk opdienen  ….. simpel, snel en smakelijk!  Een tussen-de-middag gerechtje …. 

 

 

 

 

Bami shiitake / recept zie FB -> Koken is liefde, ontspanning en lekker 

 

 

 

 

SATE AYAM met koriander 

Recepten, zie via FB -> Koken is liefde, ontspanning en lekker 

Sate ayam koriander

 

 

Ananas koriander salade 

 

 

 

Houden van passie .... mmmmmm

                                                                                                                                                                                            Sate Ayam en heerlijke frisse aardappel / groenten salade. Recept zie FB site -> Koken is liefde, ontspanning en lekker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chinese Mie met stukjes kipfilet.

Benodigheden.

125 gram eiermie /200 gram kipfilet /  1 wortel in de lengte gesneden/ 100 gram peultjes/ helft van spitskool, grof gesneden / 150 gram tauge / gebakken uitjes / selderij /2 el oestersaus/ 1 eetlepel sesamolie/  2 el kecap/ 1 ui / 4 teentjes / 1 groentebouillon /knoflook / 2 el reuzel of 2 el kokoscreme / 3 el droge sherry/ 2 el maizena; een beetje aanlengen met water. 

Bereiding; ui en knoflook in reuzel of  hierbij  2 lp kokoscreme fruiten. 2 cm verse gember- wortel geraspt en 1 groentebouillon toevoegen. Snel wokken en de stukjes kipfilet toevoegen. Dun gesneden wortel gaat eerst in de wok daar op volgen de bovengenoemde groenten. Afblussen met sherry, daarna gentle mag de aangelenge maizena met water in het miegerecht . Mie als laatste besprenkelen met sesamolie en kecap.  Snel husselen.... bestrooien met selderij en gebakken uitjes. Bijgerechten als kroepoeks, sambal, schijfjes komkommer en omelet maken het bamigerecht compleet. 

 

 

 

BABI KECAP SMOOR met spruitjes tumis ..... heerlijk met gekookte aardappelen maar nog lekkerder is natuurlijk met rijst! 

Recept: Koken is liefde, ontspanning en lekker / FB groep

foto: Julia Papilaja 

 

Tumis boerenkool.

Voorbereiding; 1 ui en 4 geperste knoflookjes in kokosolie fruiten. Toevoegen 1 groentebouillon, 2 daun salam, stukjes gember, laos, 1citroenblaadje, gemalen kemiri 2x (schil!), 1/2 tl jintan, 2 tl kunyit , rode/gele pepers, zw.peper en zeezout. Verder de in blokjes gesneden spaanse chorizo en fijn gesneden peteh toevoegen. Snel wokken zodat de kruidige geuren vrij komen. Vervolg  ->

 

 

De kant en klare boerenkool gaat vervolgens in de wokpan. Daar op volgt de in de lengte gesneden rode paprika. Deksel op de pan, laten pruttelen. Als de boerenkool bijna gaar is kunnen de tauge's meegewokt worden.  Als allerlaatste  gaan  de 2 sachets santen van Go-tan in de wok. De kokos sachets tijdens het wokken laten smelten, even in laten trekken en klaar is  het groentegerecht. Heerlijk bij witte rijst en kip of vleesgerecht .

 

 

Soep van de dag

Pan met water. In de pan gaan: 1 gesneden ui, 3 geperste knoflookteentjes en 1 groentebouillon. Voeg toe 1 stukje kipfilet, de in schijfjes voorgesneden worteltjes en  blokjes aardappel . Als laatstgenoemden gaar zijn, voeg men handje vol penne,- rijst, 1 voorgesneden gele paprika en stukjes spaanse chorizo in de soeppan toe. 

 

 

Beetje zeezout, gemalen zwarte peper en 1 gele peper (niet noodzakelijk). Kort koken en laat alles op een zacht vuurtje pruttelen. Als de soep gaar is, bieslook strooien. De soep kan opgediend worden ….. als laatste gebakken uitjes gentle op de heerlijke, geurige soep strooien.

Nasi Goreng

Bereiding en benodigheden gebaseerd op 2 personen 

-1 rode ui en 4 teentjes knoflook glazig fruiten

-toevoegen 1 goudbouillon, beetje peper, 2 rode pepers (als je er niet van houdt pitjes verwijderen!) en een beetje zeezout.

-daarna gerookte spekreepjes 250 gram, er kunnen ook een stukje kipfilet in blokjes gesneden  of 2 geklutste eieren mee gebakken worden in de wok. 

-toevoegen 8 cherry tomaatjes

-in de lengte gesneden winterwortel (1/2 wortel)

Bovenstaande groenten in de wokpan husselen, 1 lp zoete kecap gaat hier in doch niet noodzakelijk! Ik heb geen kecap gebruikt… vervolg ->

 

 

 

vervolg nasi goreng

-rijst 

De overgebleven nasi van de dag daarvoor meebakken of 1/2 kg rijst tot nasi verwerken…..kan meegwokt  worden ....wokker-de-wok…

-de gesneden prei kunnen daarna ook meegewokt worden en als allerlaatste de fijn gesneden selderij in de gebakken rijst, nasi goreng mengen.

 

Nasi goreng bestrooien met gebakken uitjes. Gebakken ei, sambal, komkommer en kroepoek mogen bij de nasi goreng niet ontbreken. Simpel, snel en smakelijk …

foto: Julia Papilaja

 

 

 

 

 

Bubur ayam spinazie  / zie beschrijving op  foto

 

 

 

Atjar / Acar

 

Bereiding:

Bonen en rebung in korte stukken ongeveer 3 cm snijden;

Worteltjes in de lengte in plakjes snijden en deze plakjes in kort smalle repen;

Bloemkoolroosjes klein snijden;

Komkommer schillen, in stukken van ongeveer 3 cm, snijden, de zachte kern verwijderen en de stukken in de lengte in smalle reepjes snijden;

De zilveruitjes heel laten;

Kunir, kemirinoten, fijngesneden ui, knoflook, djintan, djahè en terasi in de tjobe fijnmaken;

De kruiden met daun salam, laos en in een knoop gelegde sereh fruiten in wat olie;

De wortelreepjes, boontjes en bloemkoolroosjes hieraan toevoegen.  Als de groenten half gaar zijn, de reepjes komkommer, rebung en de zilveruitjes erbij doen;

Pers 1½ dl santan uit de kokos en voeg deze aan het gerecht toe, wanneer het te droog wordt;

Voeg tenslotte de azijn, suiker, bouillontabletten, en aromat toe, zodat de atjar een zoetzure smaak krijgt, en laat het gerecht gaar worden.

Serveren:

De atjar kan zowel warm als koud worden gegeten;

Bewaren in een potje in de koelkast of diepvriezer.

Bron recept: Mevr. J. Kakiaye / Moluks Kookboek

Foto: Julia Papilaja

 

 

 

Kip, gamba's curry

De door u reeds gefileerde 2 stukjes kipfilet, in de lengte gesneden, kunnen in de wok met de aromatische kruiden gehusseld worden.

1 pond boontjes of kousenband, 1 rode paprika in de lengte snijden en 12 zoete cherry tomaatjes of 3 a 4 tomaten gaan verder in de wok. Alles goed en snel op hoog vuur husselen en daarna op een niet al te hoog vuur laten stoven. Als alles een beetje gaar is, 1/2 citroensap in de wok besprenkelen en voeg dan  toe 1/2 tabletje palmsuiker. De ongeveer 12 grote gamba's gaan in de pan en als laatste kokosmelk toevoegen, ik gebruik 2 sachets cocos crème van Go-Tan. Alles gentle laten pruttelen. Niet moeilijk, is best te doen en lekker ...

Foto: Julia Papilaja

Kip, gamba's curry gesmoord in kokosmelk ...... mmmm was lekkkker!

Bereiding en benodigheden:

1 rode ui in 3 a 4 lp. kokosolie fruiten.

Kruidenmix maken van 6 teentjes knoflook, 1 stukje verse gemberwortel, 1 stukje verse laos, 1 stukje verse kunyit/kurkuma, 3 ontpitte kleine rode pepertjes & 1 1/2 tl zw. peper-> tezamen vijzelen of mixen.

Kruidenpasta hierna toevoegen in de wok.

Hierna gelijk in de wok -> 3x daun jeruk perut / citroenblaadjes , 1 serehstengel -> voordat in de pan even een knoopje maken & 1 1/2 groentebouillon.

 

 

 

 

Sambal goreng buncis

Bereiding:

Paprika’s van zaadlijstjes en pitten ontdoen en in kleine schuine reepjes snijden;

Ui en knoflook kleinsnijden en met laos en daun salam lichtbruin fruiten;

Terasi weken met heel klein beetje water. (Poedervorm, 1 tl.) Daarna de garnalen, bouillontablet, terasi bij de gefruite kruiden doen en een paar minuten laten sudderen.

Paprika en boontjes toevoegen en gaar laten worden: het lekkerste is ze niet té gaar laten worden!

Op het laatst 2 eetlepels asamwater en zout naar smaak toevoegen;

Laos en daun salam verwijderen

Bron; Mevr. J. Kakiaye / Moluks Kookboek

foto: Julia Papilaja

Sambal goreng buncis

Benodigdheden:

- 500 gram fijngesneden sperciebonen of snijbonen;

- 2 rode paprika’s;

- 6 teentjes knoflook;

- 1 theelepel terasi;

- 3 plakjes laos;

- 2 daun salam;

- 200 gram garnalen;

- 2 lepels asamwater;

- olie;

- 1 groentebouillon

- zout;

- 1 ui.

 

 

 

 

Telur Bumbu Bali

Telur Bumbu Bali .... heerlijk gerecht bij de rijsttafel.

2 manieren om te bereiden:

Sambal Goreng Telur-eieren in kruidige saus

Benodigdheden:

- 4 eieren; - 1 kleine ui; - 1 lombok;

- 2 teentjes knoflook; - 1 mespunt terasi; - 2 daun salam;

- 2 plakjes laos; - 100 gram geraspte kokos; - 1 theelepel aromat;

- 1 theelepel suiker; - 1 bouillontablet; - 1 eetlepel asamwater; - olie.

Bereiding:

De eieren hard koken, pellen en in de lengte doorsnijden;

Ui en knoflook fijnsnijden en lichtbruin fruiten in 3 eetlepels olie.Daarna terasi, daun salam, laos en fijngesneden lombok toevoegen;

Van de kokos ½ liter santan persen en aan de kruiden toevoegen. Bouillontablet, suiker en asamwater erbij doen en zachtjes laten koken. Pas op, dat de santan niet gaat schiften;

De halve eieren in het mengsel even mee laten sudderen.

Telur Bumbu Bali-eieren op zijn balinees

Benodigdheden:

- 5 eieren;

- 2 tot 4 verse pepers;

- 6 kleine of 4 grote uien;

- ½ theelepel terasi;

- 1 bouillontablet;

- 1 stengel sereh;

- 2 eetlepels olie;

- 1 eetlepel asamwater;

- 1 daun djeruk perut;

- ½ eetlepel ketjap;

- olie.

Bereiding:

Eieren hard koken en pellen;

De warme eieren voorzichtig een beetje plat drukken;

Eieren lichtbruin frituren;

Snijd de verse pepers en de uien klein, doe ze samen met de terasi en het bouillontablet in de keukenmachine, en maak het heel fijn;

Fruit het mengsel samen met de sereh lichtbruin in 2 eetlepels olie;

Voeg asamwater, daun djeruk purut, ketjap en iets water toe;

Leg de eieren in de saus en laat het inkoken tot een dikke massa.

 

Bron: Moluks Kookboek -> Mevr. J. Kakiaye 

foto: Julia Papilaja

 

 

 

 

PAKSOI met gehaktbal

Tumis paksoi, runder gehaktbal en gebakken aardappelen. 

Recept; zie facebook -> Koken is liefde, ontspanning en lekker

 

 

 

 

 

 

Bami, snel klaar gemaakt & altijd lekker .....

Benodigheden en bereiding

-1 uitje in 3 lp kokosolie (creme!) glazig fruiten

-4 knoflookjes en een stukje verse gember mee wokken

-groentebouillon, 2 ontpitte rode pepers, 1 tl zw.peper en de reepjes kipfilet toevoegen, snel wokker-de-wok

-daarna reepjes van 1 gesneden paprika in de wok

-als de kip en de paprika een beetje gaar beginnen te worden mogen de paksoi, tauge's en champignons bij gevoegd worden.

 

 

- bami beetgaar koken, afgieten en met sesamolie besprenkelen. Ik gebruik niet zo vaak kecap...meer sesamolie en het smaakt zonder kecap best lekker!

-als spaghetti, de bami apart opdienen. Er bovenop kunnen de inmiddels heerlijke in kruiden aromatische kipfilet en groenten. Verder kan de bami extra van het aromatische vocht voorzien worden; daarna rijkelijk bestrooien met de gebakken uitjes.

Sambal, kroepoeks, komkommer en gebakken omelet ter combinatie met de bami maken het gerecht compleet.

Foto; Julia Papilaja

Gado gado rolletjes

Gado gado rolletjes 

Mmmm ....heerlijk fris & lekkkkkerrrrr!

Vietnamese rijstvelletjes bij de toko verkrijgbaar.

Gado-gado vulsel -> groenten naar uw keuze stomen met verder als vulsels stukjes ei, - tahu, tauge .....Groenten; eerst de aardappeltjes (in blokjes snijden), wortelen in dunne reepjes, boontjes halveren . Deze kunnen in de stoompan beetgaar gestoomd worden, daarna de spitskool ook beetgaar stomen.

Vietnamese rijstvelletje is een superdun, doorzichtig rijstpapier dat men op een ondiep bord met water (eerst gekookt en afgekoeld) snel week maakt. Niet te lang in het water weken, als een nat wasje op een ander plat bord plaatsen. Het vullen gaat  als volgt; de spitskool of sla op het rijstpapier en daarna kan de rest van de groenten qua proportie verdeeld worden.

Ook als extra lekkere vulling, met gekookte gepelde garnalen....

Ps. Voor de groenten in de wrapping gaan  worden  ze nog lekkerder door deze heel even in een dressing van citroen/suiker te husselen .....

Pindasaus..... Je hebt pindasaus en pindasaus... Mijn pindasaus ziet er als volgt uit: Blokje gado2 of petjel bij de toko kopen. 1 fijn gesneden uitje / 3 geperste knoflookteentjes / 2 rode pepertjes (pitjes verwijderen!) in 2 eetlepels olie ->licht bruin fruiten. 1 blokje van de petjel of gado gadosubstantie bakt men heel even snel mee dan voegt men hierbij 1 eetlepel pindakaas toe & 1 theelepeltje zoete kecap. Mocht de saus heet, pittig zijn dan kunt u een beetje suiker of palmsuiker toevoegen. Sap van 1 citroen gaat in de saus. Al roerende beetje bij beetje water toevoegen. Let op dat de saus niet aanbrandt. Sausje in een apart kommetje en hier boven op strooit u de gebakken uitjes. Klaar & succes ....

Foto: Julia Papilaja 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb